Geschiedenis Rachel’s Vineyard

Theresa-Burke-151Theresa Karminski Burke, Ph. D., startte de eerste therapeutische hulpgroepen voor post-abortieve vrouwen in 1986 nadat ze Het ‘Center for Post Abortion Healing’ had opgericht.

In 1994 werd een eerste handboek uitgegeven: Rachel’s Vineyard: Een psychologische en geestelijke reis voor post-abortus genezing. Het was een uniek groepsmodel voor counselors, dat een heel concrete, emotionele ervaring aanbood aan vrouwen die rouwden om het verlies van hun geaborteerde kinderen. In 1995 heeft Theresa het aanbod aangepast tot een model voor weekendretraites. Al snel reisden personen die op zoek waren naar genezing vanuit andere staten naar de weekends toe om dit heel effectieve genezingsproces door te maken.

Zonder een budget, kantoor, of reclame, werd Rachels Vineyard een nationale hulporganisatie. Alleen door mond op mond reclame verspreidden zich de retraites door het land vanwege de grote effectiviteit van de retraite. Het groeide van 18 retraites in 1999 al tot 35 in 2000. In 2003 werd Rachels Vineyard als apostolaat ondergebracht bij de Priests for Life en ontstond er structuur qua aansturing.

Tegenwoordig worden er jaarlijks meer dan 1000 Rachels Vineyard retraites gegeven, in 49 staten van de VS en in 70 landen, waarbij vele nieuwe plekken nog in ontwikkeling zijn.

Theresa Karminski Burke, Ph.D., heeft in de gehele VS en in verschillende andere landen lezingen gegeven en professionals getraind over het onderwerp Post Abortus Genezing.  Rachel’s Vineyard Ministries biedt een jaarlijkse Leiderschapstraining Conferentie aan die speciaal is ontwikkeld voor diegenen die het Rachel’s Vineyard programma gebruiken. Er worden ook trainingen gegeven aan retraiteteams over de methode en het verwerkingsproces.

Het Rachel’s Vineyard genezingsmodel wordt gebruikt door professionals in de geestelijke gezondheidszorg, door post-abortus hulpverleningsteams, zwangerschapshulpdiensten, pastorale diensten en op geloof gebaseerde hulpverleningsprogramma’s.


Wie financiert Rachel’s Vineyard?

Rachel’s Vineyard Ministries is een hulpverleningsdienst onder leiding van Kevin and Theresa Burke. Theresa is de auteur van het Rachel’s Vineyard handboek en de modellen voor hulpgroepen en zij is de oprichtster van Rachel’s Vineyard. Rachel’s Vineyard is een Non-Profit 501 C(3) organisatie, die wordt gefinancierd met privé-giften, persoonlijke donaties, en met hulp van Priests for Life. De Burkes zijn op het moment werkzaam om groepen te trainen die dit mooie programma voor geestelijke en emotionele genezing na abortus willen aanbieden.

Wanneer u een donatie wilt overmaken voor het Nederlandse team van Rachel’s Vineyard dan kan dat op rekeningnummer:  NL30 INGB 0004 5095 92 ten name van: Stichting Time2Think met vermelding van: Rachels Vineyard.

Rachel’s Vineyard voorziet ook in hulpbronnen voor diegenen die actief zijn in de post-abortieve dienstverlening. Naast de Rachel’s Vineyard weekend handboeken en het hulpgroepmodel is Theresa Burke, Ph.D. de auteur van Forbidden Grief: The Unspoken Pain of Abortion, samen met David Reardon, in de Verenigde Staten de vooraanstaande post-abortus onderzoeker. Forbidden Grief is een uitgebreide studie en analyse van het trauma dat door duizenden vrouwen, mannen en koppels die zij heeft geholpen na hun abortussen werd ervaren.